1. Wecandoo
 2. /
 3. Onze workshops
 4. /
 5. Textiel

Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband

Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 1
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 2
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 3
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 4
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 5
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 6
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 7
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 8
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 9
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 10
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 11
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 12
Wecandoo - Ontdek de geheimen van wol en maak je eigen hoofdband - Afbeelding nr. 13

Een halve dag met Fanny

Kennis van garens

Jouw unieke creatie van wol

€ 95

per persoon

De workshop in detail

 • 4u
 • 1 tot 4 deelnemers
 • 15 jaar min.
 • Neem een pauze in het dagelijks leven en ontdek de wol uit de Pyreneeën!

  Neem deel aan deze workshop waar wol een canvas wordt en je handen creatieve penselen.

  Bij aankomst word je verwelkomd in een sfeervolle en inspirerende omgeving. De strengen wol in glinsterende kleuren liggen voor je uitgespreid en zullen je creativiteit prikkelen. Je voelt de creatieve energie opwaaien, klaar om aan dit avontuur te beginnen.

  Fanny deelt haar kennis en neemt je mee in de fascinerende geschiedenis van wol, van de oorsprong in de weiden van de Pyreneeën tot de transformatie in zacht, zijdeachtig garen.

  Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Je gaat zorgvuldig te werk aan het spinnewiel of gebruikt een spindel om de wol zelf te spinnen. Je ontdekt ook de kaardtechniek om de wol voor te bereiden. Verven gebeurt niet bij Fanny, maar je krijgt wel alle theorie die daarbij hoort.

  Daarna krijg je hulp bij het kiezen van je wolgaren. Je voelt de verschillende texturen tussen je vingers, bewondert de kleurnuances en laat je intuïtie je leiden naar het perfecte garen voor je eerste kennismaking met breien. Eenmaal je keuze gemaakt is, verandert de workshop in een zacht ballet van vaardige bewegingen. De ambachtsvrouw leert je stap voor stap de basistechnieken van het breien.

  Aan het einde van de workshop stap je voorzichtig uit je creatieve bubbel. Je gaat naar huis met de kennis en het begin van een creatie die je thuis kunt afmaken, een tastbaar souvenir van je reis naar het land van de wol.

  Fanny is een beginner in het Nederlands: als je wilt, kan ze met je praten in het Nederlands! Maar haar voorkeurstalen voor de hele workshop zijn Engels en Frans. 

  Locatie van de workshop

  De workshop is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

  Deze plaats is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

  Extra informatie

  Talen van de workshop

  Français
  English

  Praktische informatie

  Tijdens de workshop zijn er drankjes en snacks verkrijgbaar om je dorst te lessen en te genieten van een gezellig moment.

  Wecandoo - Ontmoet Fanny

  Ontmoet Fanny

  Weefster

  Fanny groeide op in de Hautes-Pyrénées regio in Frankrijk, waar zij van jongs af aan in aanraking kwam met de plattelandscultuur en de schapenhouderij. De zachte heuvels, groene weiden en het geblaat van de kuddes gaven vorm aan haar liefde voor de natuur en de kunst van het weven. In 2020 bracht het leven haar echter naar Antwerpen en begon daar aan een veelbelovende carrière als chemisch onderzoeker.De wetenschapster werd verliefd op de bruisende sfeer en rijke cultuur van deze Vlaamse stad. Met de bedoeling om zich te vestigen in deze nieuwe streek, besloot ze Vlaams te leren om zich te integreren en relaties op te bouwen met de gemeenschap.Haar passie, de kunst van het weven, bleef echter altijd nazinderen. Fanny komt uit een familie van wevers en groeide op met de verhalen van haar grootmoeder en de eeuwenoude geheimen van het breien. Zo ontwikkelde ze haar autodidactische talent voor deze artistieke vorm.Ze wilde opnieuw een band aanknopen met haar Pyreneese roots en de lokale tradities in stand houden. Haar vader fokte schapen van het bedreigde Lourdaise ras, waarvan de wol helaas door de buitenlandse concurrentie werd vergeten. Nu wil ze deze verwaarloosde wol weer tot leven wekken en de voorouderlijke kennis van haar regio in ere houden.Zij trotseert dus de wind en de bergen en reist naar de boerderijen in haar vallei om de kostbare wol te verzamelen. Met geduld en vastberadenheid sorteert de weefster zorgvuldig elke streng wol met de hand om de kwaliteit te garanderen. Daarna vertrouwt ze haar kostbare wol toe aan een ambachtelijke spinnerij in de Pyreneeën, waar de wol op traditionele wijze wordt gewassen.Fanny maakt unieke creaties met behulp van kaard-, spin- en verftechnieken. Elke creatie is een eerbetoon aan kleur en het lokale erfgoed.Maar voor Fanny blijft het daar niet bij. Ze werkt samen met professionals om een assortiment gekleurde garens te ontwikkelen. Daarbij geeft ze de voorkeur aan plantaardige kleurstoffen zodat ze haar klanten uitzonderlijke, milieuvriendelijke producten kan bieden.De ambachtsvrouw geeft graag haar passie voor de kunst van het weven door en geeft iedereen de kans om in contact te komen met een rijke geschiedenis en zo een lokale, duurzame economie te ondersteunen.

  Fanny is een beginner in het Nederlands: als je wilt, kan ze met je praten in het Nederlands! Maar haar voorkeurstalen voor de hele workshop zijn Engels en Frans. 

  3 beoordelingen

  Hristina S
  HS

  Hristina S

  2/26/2024

  What a great workshop! We carded and spun wool, I worked on the wheel and hey, Fanny did something no one has done before - she managed to teach me how to knit. I am a lefty, so this was quite a challenge. I also got a nice bag of goodies! Highly recommend!

  Pauline J
  PJ

  Pauline J

  2/4/2024

  Merci Fanny pour la matinée enrichissante. Découvrir l'art du filage de la laine et ton savoir-faire était passionnant !

  Fanny R
  FR

  Fanny R

  10/15/2023

  Atelier très complet, Fanny communique généreusement sa passion pour l'artisanat. La laine est sujet vaste et intéressant, j'ai beaucoup appris et mis en pratique. L'atelier peut se poursuivre chez-soi grâce au matériel et conseils fournis par Fanny. Super expérience, bonne continuation avec ton travail de la laine et merci pour le partage !

  € 95

  per persoon
  Aanbod